Preglej vse novice

Vsepovsod kanela

08. Maj 2018

Navadni trstikovec ali po domače kanela, se danes razrašča vsepovsod.  Zaradi domačega imena »kanela« in ker je resnično vsepovsod okoli nas,  imamo občutek, da je ta rastlina že od vekomaj del naše okolice, pa v večji zmoti ne bi mogli živeti.

Kanela ni samonikla, prinešena je bila k nam iz Azije. Zato spada med tujerodne vrste in zaradi hitre rasti tudi invazivne.  Verjetno so jo prinesli v naše kraje zaradi vsestranske uporabe. Olesenela debla te rastline so namreč cenjena za privezovanje paradižnikov in stročjega fižola ter drugih pridelkov, za gradnjo ograj in nadstreškov. Uspeva lahko kjerkoli in je pogojni halofit, kar pomeni da preživi tudi v okolju s povečano slanostjo, npr. ob morski obali.  Zaradi opuščanja rabe kmetijskih površin se kanela zelo razrašča in predstavlja v našem parku precejšnjo težavo. V zadnjih letih lahko opažamo pospešeno širjenje tristikovca po zapuščenih kmetijskih površinah, kjer tvori neprehodne sestoje in tako kot veliki pajesen ne dopusti drugim rastlinam rasti. Precejšnje težave imajo z njo tudi drugod.

Želeli bi si, da bi bilo v parku več kmetov, ki bi tako kot nekoč obdelovali kmetijske površine in skrbeli tako za urejenost njiv, kot tudi za podobo krajine, ki se v parku še vedno varuje. Zagotovo kanela ne bi segla dlje kot do roba njiv, če bi bile le-te namenjene pridelavi povrtnin, kot so bile nekoč, ko je Strunjan veljal za tržaški vrt.