Preglej vse novice

Z informativnimi tablami in ozaveščanjem proti toni in pol odpadkov, odloženih na obali in v akvatoriju Krajinskega parka Strunjan

15. Jun 2011

Pred začetkom uradne kopalne sezone smo začeli v Krajinskem parku Strunjan postavljati nove informativne table, da bi z njimi zmanjšali odmetavanje odpadkov predvsem na območju morskega obrežjaV preteklem letu so pristojne službe iz morja in z obale očistile 1, 7 tone različnih smeti, skoraj 90 odstotkov je bilo plastike. Projekt ozaveščanja obiskovalcev parka uresničujemo v sodelovanju z Luko Koper in s komunalnima podjetjema Komunala Izola ter Okolje Piran.

V povprečju odpeljejo iz obalnega območja Krajinskega parka Strunjan, z odseka od rtiča Kane do Strunjanskih solin, okrog 1,7 tone odpadkov na leto. Iz morskega dela parka, od koder jih morje naplavlja na obalo, jih skozi vse leto odvaža SVOM, Služba za varovanje obalnega morja, za kopni del pa v poletnih mesecih skrbita komunalni podjetji. Vsi trije so danes svoje delo in vplive odlaganja predstavili učencem lucijske podružnične osnovne šole v Strunjanu.

Morska obala je v Krajinskem parku Strunjan majhen a neskončno lep delček ohranjenega in biotsko izjemno raznovrstnega okolja. Zaradi zaprte lege in majhne globine Tržaškega zaliva, je tudi izjemno občutljiv ekosistem, še posebej v poletnih mesecih, ko je ta del Slovenske obale zelo obiskan. Z neprimernim vedenjem, kot je odmetavanje smeti v naravo, puščamo za sabo neprivlačno podobo morja in obale, in s tem tudi motimo živali, uničujemo rastline in poškodujemo njihov dom.

Nove table, ki bodo nameščene na petih izhodiščnih točkah do morske obale, bodo obiskovalce na prijazen način opozarjale na spoštljivejše vedenje do narave. Na tablah nastopajo mala bela čaplja, delfin, morski konjiček, rak samotar in slanuša obmorska nebina, ki so pomembni prebivalci Krajinskega parka Strunjan in nas nagovarjajo, da smeti odnašamo s seboj.

Strunjan, 15. junija 2011

Javni zavod Krajinski park Strunjan