Preglej vse novice

ZAČETEK SODELOVANJA MED KRAJINSKIM PARKOM STRUNJAN IN MORSKIM NARAVNIM REZERVATOM MIRAMARE

14. Avg 2009

V začetku letošnjega leta je Javni zavod Krajinski park Strunjan pričel z upravljanjem edinega slovenskega krajinskega parka, ki zajema tudi morje. Z namenom hitrejšega pridobivanja izkušenj upravljanja zavarovanih predelov morja ter mednarodnega povezovanja preko projektov, so že stekli dogovori o sodelovanju med Krajinskim parkom Strunjan ter Morskim naravnim rezervatom Miramare na italijanski strani Tržaškega zaliva. 18. in 20. avgusta, bo tako potekal prvi skupni ogled in poskusno spremljanje stanja na dveh morskih zavarovanih območjih: na rtu Madona (18.8.) ter Naravnem rezervatu Strunjan (20.8.). Predstavnike Morskega naravnega rezervata Miramare in Krajinskega parka Strunjan bodo pri tem vodili strokovnjaki Morske biološke postaje Piran, Nacionalnega inštituta za biologijo, ki imajo s spremljanjem stanja slovenskega obalnega morja že dolgoletne izkušnje.

Neposredno po ogledu bo potekal pogovor, namenjen predvsem metodam spremljanja stanja obalnega morja ter njegovega upravljanja, katerega del so tudi določitve naravoslovnih podvodnih poti, določitev negativnih dejavnikov za življenje v morju ter reševanje nekaterih problemov, kot so npr. dnevna sidranja turističnih plovil na zavarovanih območjih obalnega morja.

Zdajšnje srečanje predstavlja le prvi korak načrtovanega dolgoročnega sodelovanja, ki naj bi se že v letošnjem letu nadaljevalo z izobraževanjem potapljačev – vodnikov v Miramaru, kjer naj bi pridobili teoretično in praktično znanje o vodenju skupin potapljačev v zavarovanih območjih morja. Prav tako naj bi po pregledu terena skušali določiti potencialne naravoslovne podvodne poti, upoštevajoč varstvene usmeritve in občutljivost podvodnih habitatov v krajinskem parku.

 

Dejan Putrle,
Visoki naravovarstveni svetnik

 

Za ostale informacije smo dosegljivi na:
05/ 67- 48- 191
ali na
info@parkstrunjan.si