Preglej vse novice

Zbiralnik vode na Belvederju

15. Maj 2009

Ob slemenski cesti, ki vodi od depandans Hotela Belvedere naprej po ravni cesti do ruševine, ki jo domačini imenujejo Štancija stoji t.i. zbiralnik vode. V preteklosti se je na tej točki napajala živina.

 

V zadnjih letih vode v zbiralniku skorajda ni več oz. v kolikor pokrije, pokrije le dno zbiralnika. Zbiralnik so razni obiskovalci, predvsem nepridipravi uporabljali za smetnjak, saj smo v teh letih naleteli na vse mogoče;  od odrabljenih računalniških monitorjev, hladilnikov, otroških vozičkov, pločevink plastenk in ostalega. Pred nekaj leti je krajan iz zbiralnika vode reševal celo mačje mladiče, ki jih je nek brezvestnež odvrgel. Marca meseca pred dve leti nazaj, pa je zidove vodnega zbiralnika razbil  in odnesel kamene zidake. Javni zavod Krajinski park Strunjan se je odločil, da bi zbiralnik pokril in tako preprečil tako in drugačno neprimerno početje. VRTNARSTVO BORDON – Bordon d.o.o. je sponzorirala leseno konstrukcijo v višini 1.000,00 € s katero se je na zelo preprost pa vendar eleganten način pokrilo zbiralnik, in tako rešilo že dalj časa trajajoč problem odmetavanja raznih odpadkov v vodni zbiralnik.

 

V prihodnje si želimo okolico vodnega zbiralnika urediti še s kakšnimi zasaditvami avtohtonih vrst in informativo tablo. Smo pa več kot zadovoljni, da nam je uspelo skupaj s pomočjo Komunale občine Izola očistiti navlako v zbiralniku in bazen skupaj s pomočjo VRTNARSTVO BORDON – Bordon d.o.o prekriti, tako da sprehajalci ne bodo več gledali kosovnih odpadkov v samem zbiralniku in da le ta ne bo več predstavljal jame kamor se lahko zmeče vse odpadke.

 

Prav tako se dogovarjamo s komunalo Izola, da bi se na tem mestu oz. v bližini tega mesta postavil ekološki otok ali vsaj koš za smeti.

 

Javni zavod Krajinski park Strunjan